AI και πολιτική πρόβλεψη

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στα μηχανήματα να εκτελούν καθήκοντα που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η σκέψη και η ανταπόκριση σαν άτομο. Το ChatGpt είναι ένα παράδειγμα του AI που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όπως το γράψιμο, τη δημιουργία μουσικής και ακόμη και τη δημιουργία εικόνων που μοιάζουν με πραγματικές φωτογραφίες. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) διαπίστωσε ότι το AI μπορεί να ανταποκριθεί σε σύνθετα ερωτήματα έρευνας όπως ένας πραγματικός άνθρωπος.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την ακρίβεια ενός γλωσσικού μοντέλου που ονομάζεται GPT-3, το οποίο μιμείται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ανθρώπινων ιδεών, στάσεων και κοινωνικοπολιτιστικών πλαισίων υποπληθυσμών. Δημιούργησαν τεχνητά πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η ηλικία, η ιδεολογία και η θρησκευτικότητα και στη συνέχεια δοκιμάστηκαν για να δουν αν θα ψηφίσουν το ίδιο με τους ανθρώπους στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι ΑΙ και άνθρωποι ψήφισαν το ίδιο.

Οι ερευνητές επίσης προκάλεσαν τεχνητά πρόσωπα για να προσφέρουν απαντήσεις από έναν κατάλογο επιλογών σε μια έρευνα τύπου συνεντεύξεων και βρήκαν υψηλή ομοιότητα μεταξύ των λεπτών μοτίβων στις απαντήσεις του ανθρώπου και του ΑΙ. Αυτή η καινοτομία έχει συναρπαστικές προοπτικές για ερευνητές. Στις δημοσκοπήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AI για να δημιουργήσουν καλύτερες ερωτήσεις έρευνας, να τις βελτιώσουν για να είναι πιο προσιτές και αντιπροσωπευτικές ακόμη και να προσομοιώσουν πληθυσμούς που είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το AI δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανάγκη να ερευνήσει πραγματικούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας να είναι πιο αποτελεσματικές. Ενώ το AI έχει θετικά οφέλη, υπάρχουν επίσης αρνητικά πράγματα που μπορούν να συμβούν επειδή μερικές φορές τα μοντέλα υπολογιστών είναι ανακριβή και μερικές φορές είναι προκατειλημμένα. Ως εκ τούτου, οι ακαδημαϊκοί και άλλοι εμπειρογνώμονες πρέπει μαζί να καθορίσουν τα ηθικά όρια του AI στην έρευνα.