Περιορισμοί της ΤΝ: Μίμηση της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

Είναι δυνατή η Υπολογιστική Δημιουργικότητα;

Η υπολογιστική δημιουργικότητα βασίζεται στην ιδέα ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορούν να παράγουν δημιουργικά αποτελέσματα. Η πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το Midjourney και το Dall-E έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα αποκλειστικά για τον άνθρωπο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που απεικονίζουν τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης:

  1. «The Portrait of Edmond de Belamy»: Το 2018, ένα έργο τέχνης τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από ένα παραγωγικό δίκτυο αντιπάλων πουλήθηκε για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Το AI εκπαιδεύτηκε σε ένα σύνολο δεδομένων 15.000 πορτρέτων που εκτείνονται σε έξι αιώνες.
  2. Μουσική συνεργασία με την AI: Ο υποψήφιος για Grammy Alex Da Kid και άλλοι συνεργάστηκαν με AI, για να δημιουργήσουν τραγούδια επιτυχίας και να ενημερώσουν τη δημιουργική τους διαδικασία.

Ενώ οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαδραματίζουν ρόλο στην επιμέλεια της παραγωγής της τεχνητής νοημοσύνης, εργαλεία όπως το Dall-E μπορούν να παράγουν νέες εικόνες ή μουσική σε δευτερόλεπτα με βάση οποιοδήποτε δεδομένο θέμα. Το ζήτημα της συγγραφής γίνεται πιο σύνθετο σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι ο αλγόριθμος, οι καλλιτέχνες των οποίων το έργο χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση ή το άτομο που παρέχει τη δημιουργική συμβολή; Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να διερευνήσουμε την έννοια της ίδιας της δημιουργικότητας.

δημιουργήστε μια εικόνα που έχει να κάνει με παραπλανητικά ρομπότ

Τι είναι η Δημιουργικότητα;

Σύμφωνα με τη Margaret Boden, υπάρχουν τρεις τύποι δημιουργικότητας: συνδυαστική, εξερευνητική και μετασχηματιστική δημιουργικότητα.

  1. Η συνδυαστική δημιουργικότητα περιλαμβάνει το συνδυασμό γνωστών ιδεών για να δημιουργήσετε κάτι νέο. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την αλγοριθμική παραγωγή τέχνης από τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δημιουργεί νέα έργα σε υπάρχοντα στυλ.
  2. Η εξερευνητική δημιουργικότητα δημιουργεί νέες ιδέες εξερευνώντας υπάρχοντες εννοιολογικούς χώρους. Η ΤΝ μπορεί επίσης να εξερευνήσει αυτούς τους χώρους και να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο με βάση τα δεδομένα εκπαίδευσης που έχει λάβει.
  3. Η μετασχηματιστική δημιουργικότητα υπερβαίνει τις υπάρχουσες δομές και στυλ για να δημιουργήσει κάτι εντελώς πρωτότυπο. Αυτός ο τύπος δημιουργικότητας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δίκαιη χρήση και τα πνευματικά δικαιώματα όταν πρόκειται για περιεχόμενο που δημιουργείται από ΤΝ.

Η υπολογιστική δημιουργικότητα, όπως καταδεικνύεται από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι συστηματική και προβλέψιμη σε σύγκριση με την παρορμητική φύση της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η ΤΝ είναι προγραμματισμένη να επεξεργάζεται πληροφορίες με συγκεκριμένο τρόπο για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οδηγώντας μερικές φορές σε απροσδόκητα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ καλλιτεχνών και ΤΝ.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης για την ανθρώπινη δημιουργικότητα

Το Generative AI λειτουργεί καλύτερα σε συνεργασία με ανθρώπους. Λειτουργεί ως καταλύτης, αυξάνοντας την ανθρώπινη δημιουργικότητα αντί να την αντικαθιστά. Η τρέχουσα συνθετική δημιουργικότητα της τεχνητής νοημοσύνης ωθεί περαιτέρω την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά η διαφημιστική εκστρατεία που περιβάλλει την τεχνητή νοημοσύνη συχνά υπερβαίνει τις πραγματικές δυνατότητές της. Η ιστορία δείχνει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η κάμερα, σπάνια έχουν εκτοπίσει τους ανθρώπους από την εργασία που ήθελαν να κάνουν.

Συνθετική Τέχνη για Επιχειρήσεις

Η συνθετική δημιουργικότητα που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη έχει πρακτικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ. Παραδείγματα:

  1. Διαφήμιση ενισχυμένη με AI: Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Dall-E, εταιρείες όπως η Ogilvy Paris δημιούργησαν εκδόσεις AI διάσημων έργων τέχνης για διαφημιστικούς σκοπούς.
  2. Έπιπλα σχεδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη: Οι συνεργασίες μεταξύ εταιρειών όπως η Kartell, ο Philippe Starck και η Autodesk οδήγησαν στη δημιουργία σχεδίων επίπλων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για βιώσιμη κατασκευή.
  3. Στιλ μόδας με επαυξημένη τεχνητή νοημοσύνη: Εταιρείες όπως η Stitch Fix χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να εξατομικεύσουν τις οπτικοποιήσεις ρούχων με βάση τις προτιμήσεις των πελατών.

Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες της συνθετικής δημιουργικότητας σε διάφορους κλάδους. Ωστόσο, απαιτούν επίσης την ανθρώπινη ικανότητα επιμέλειας για να κατανοήσουν τα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και να επιλέξουν τα πιο συναρπαστικά.

Η υπολογιστική δημιουργικότητα είναι δυνατή, όπως αποδεικνύεται από τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι περισσότερο καταλύτης για την ανθρώπινη δημιουργικότητα παρά αντικαταστάτης.