Παραπλανητικά droids

Μια μελέτη διεξήχθη από δύο ερευνητές της Georgia Tech. Διερεύνησαν πόσο η σκόπιμη εξαπάτηση από τα ρομπότ επηρεάζει την εμπιστοσύνη στις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπου-robot. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παιχνίδι προσομοίωσης οδήγησης για να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το AI σε διάφορες καταστάσεις και πώς μπορεί να επανέλθει η εμπιστοσύνη από ένα ρομπότ.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσιάστηκαν με ένα σενάριο όπου μετέφεραν τον φίλο τους στο νοσοκομείο σε ένα αυτοκίνητο υποβοηθούμενο από ρομπότ και ο βοηθός ρομπότ παρείχε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική παρουσία στο δρόμο για να τους πείσει να οδηγήσουν πιο αργά. Αφού έφτασαν στον προορισμό τους, οι συμμετέχοντες έλαβαν διαφορετικούς τύπους απαντήσεων που βασίζονται σε κείμενο από τον βοηθό ρομπότ, που κυμαίνονταν από βασικές όπως “συγνώμη” έως συναισθηματικές με εξηγήσεις για το γιατί συνέβη η εξαπάτηση.

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μια συγγνώμη, του στυλ απλά δηλώνοντας ότι “λυπάμαι”, ξεπέρασε στατιστικά τις άλλες απαντήσεις στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά γνωρίζουν ότι τα ρομπότ είναι ικανά να εξαπατήσουν και μπορούν να ερμηνεύσουν ψευδείς πληροφορίες που δίνονται από τα ρομπότ ως σφάλμα συστήματος και όχι ως εκ προθέσεως ψέμα. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι υπήρχαν ψέματα στη απολογία, η καλύτερη στρατηγική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ήταν για το ρομπότ να εξηγήσει γιατί είπε ψέματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη έχει επιπτώσεις στους χρήστες της τεχνολογίας, τους σχεδιαστές και τους πολιτικούς, καθώς υπογραμμίζει την ανάγκη να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι η ρομποτική εξαπάτηση είναι πραγματική και πάντα μια πιθανότητα. Είναι σημαντικό για την κοινωνία να δεχτεί και να ενσωματώσει την ΑΙ στις ζωές μας ομαλά, αλλά επίσης να γνωρίζει τις δυνατότητες των ρομπότ να ψεύδουν και να εξαπατήσουν. Οι σχεδιαστές και οι τεχνολόγοι που δημιουργούν συστήματα AI ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν πώς να χειρίζονται την εξαπάτηση στα ρομπότ και να επιλέξουν τις κατάλληλες στρατηγικές για την επισκευή της εμπιστοσύνης όταν συμβαίνει η εξαπάτηση. Συνολικά, ο τομέας της εξαπάτησης του ρομπότ εξακολουθεί να είναι υποτιμημένος και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος της σκόπιμης εξαπάτησης στην ανθρώπινη εμπιστοσύνη.