Η FRIDA δημιουργεί τέχνη

Το FRIDA είναι ένα ρομποτικό σύστημα ζωγραφικής που συνεργάζεται με ανθρώπους για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης. Το ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να προσομοιώσει πώς θα ζωγράφιζε μια εικόνα με πινελιές και αξιολογεί την πρόοδό της καθώς λειτουργεί. Τα τελικά προϊόντα της είναι ιμπρεσιονιστικά και ιδιότροπα, χωρίς την ακρίβεια που αναζητείται στις παραδοσιακές ρομποτικές προσπάθειες. Στην πραγματικότητα, εάν η FRIDA κάνει ένα λάθος, το κάνει ενσωματώνοντας το λανθασμένο σπάσιμο χρώματος στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα της FRIDA διευθύνεται από το School of Computer Science Ph.D. φοιτητής Peter Schaldenbrand, μαζί με τα μέλη ΔΕΠ του Ινστιτούτου Ρομποτικής, Jean Oh και Jim McCann. Το έργο έχει προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές από όλο το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, με στόχο να εξερευνήσουν τη διασταύρωση ανθρώπινης και ρομποτικής δημιουργικότητας.

Οι χρήστες μπορούν να κατευθύνουν το FRIDA εισάγοντας μια περιγραφή κειμένου, υποβάλλοντας άλλα έργα τέχνης για να εμπνεύσουν το στυλ του ή ανεβάζοντας μια φωτογραφία και ζητώντας του να ζωγραφίσει μια αναπαράστασή του. Η ομάδα πειραματίζεται και με άλλες εισόδους, συμπεριλαμβανομένου του ήχου. Έπαιξαν το «Dancing Queen» των ABBA και ζήτησαν από την FRIDA να το ζωγραφίσει.

Αν και η FRIDA χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παρόμοια με εκείνα που τροφοδοτούν τα εργαλεία όπως το ChatGPT και το DALL-E 2 της OpenAI, τα οποία δημιουργούν κείμενο ή μια εικόνα ως απάντηση σε μια προτροπή, η FRIDA δεν είναι καλλιτέχνης. Αντίθετα, είναι ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί ένας καλλιτέχνης. Ο καλλιτέχνης μπορεί να καθορίσει στόχους υψηλού επιπέδου για την FRIDA και στη συνέχεια η FRIDA μπορεί να τους εκτελέσει.

Η FRIDA χρησιμοποιεί μεγάλα μοντέλα γλώσσας όρασης εκπαιδευμένα σε τεράστια σύνολα δεδομένων που συνδυάζουν κείμενο και εικόνες που έχουν αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο, όπως το Contrastive Language-Image Pre-Training (CLIP) του OpenAI, για να κατανοήσει τα δεδομένα εισόδου.

Οι πραγματικές πινελιές του ρομπότ χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του προσομοιωτή ώστε να αντανακλά και να μιμείται τις φυσικές δυνατότητες του ρομπότ και τα υλικά ζωγραφικής.

Η ομάδα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους περιορισμούς στα τρέχοντα μεγάλα μοντέλα γλώσσας όρασης βελτιώνοντας συνεχώς αυτά που χρησιμοποιούν, εκπαιδεύοντας τις συνεισφορές δεδομένων από διάφορους πολιτισμούς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτισμική προκατάληψη.

Ο κύριος στόχος της ομάδας της FRIDA είναι να προωθήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα μέσω της FRIDA και το ρομπότ δεν προορίζεται να αναλάβει τις δουλειές των καλλιτεχνών. Η ομάδα ελπίζει ότι οι καλλιτέχνες θα χρησιμοποιήσουν το FRIDA ως εργαλείο για να εκφράσουν τις ιδέες τους στη ζωγραφική.