Παρουσίαση των νέων ρομποτικών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο στα Τρίκαλα

Σε μια συναρπαστική ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων για το μέλλον των αυτοματοποιημένων οχημάτων. Η πόλη συνεργάζεται με την e-trikala ΑΕ για να παρουσιάσει επίσημα το επόμενο βήμα στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη οκτώ χρόνια μετά το πρόγραμμα CityMobil2. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption) θα παρουσιάσει την τελευταία γενιά τεχνολογίας για αυτόνομη οδήγηση, που κατέστη δυνατή μέσω της συνεργασίας με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας (UNIGE)

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, στις 13:00. στον Μύλο Ματσόπουλο, και θα είναι μέρος του συνεδρίου #Trikala2030. Η εκδήλωση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Δήμου Τρικκαίων στο πρόγραμμα SHOW και την πίστη του στις δυνατότητές του να μεταμορφώσει τον κλάδο των μεταφορών. Θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να δει από πρώτο χέρι την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Οι πιλοτικές δοκιμές για το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν με διαδρομή εντός του πάρκου Ματσόπουλου και θα ακολουθήσουν διαδρομές στα περίχωρα της πόλης. Ωστόσο, αυτές οι διαδρομές θα ξεκινήσουν μόνο αφού ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι διαδικασίες αδειοδότησης. Το πρόγραμμα, Shared automation Operating models for Worldwide adoption (SHOW), χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει 69 εταίρους από 13 χώρες της ΕΕ.

Η συμμετοχή των Τρικάλων στο πρόγραμμα SHOW μέσω της e-trikala Α.Ε. είναι μια πιλοτική εφαρμογή που συνδυάζει αυτοματοποιημένες μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει τεράστια τεχνολογική σημασία και εύρος και αναμφίβολα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των μεταφορών στην πόλη και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
13:00 Προσέλευση

13:10 Καλωσόρισμα
(Οδ. Ράπτης, δ/νων σύμβουλος e-trikala ΑΕ)

13:15 Τα Τρίκαλα και η Καινοτομία
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

13:20 Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αυτόνομη οδήγηση
Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών

13:30 Επισκόπηση SHOW
Dr Ευάγγελος Μπεκιάρης, δ/ντης ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ

13:40 Επισκόπηση πιλότου Τρικάλων
Dr Ευάγγελος Αμδίτης, δ/ντης έρευνας ΕΠΙΣΕΥ – Dr Elvezia Cepolina, ερευνήτρια Πανεπιστημίου Γένοβας