Έλον Μασκ και Chatbot

Ο Έλον Μασκ, ο τεχνολογικός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, φέρεται να έχει βάλει στόχο την ανάπτυξη ενός chatbot AI παρόμοιου με το ChatGPT. Το ChatGPT, που δημιουργήθηκε από την OpenAI, έχει δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο από το δημόσιο ντεμπούτο του, τον Νοέμβριο του 2022. Το chatbot χρησιμοποιεί επεξεργασία φυσικής γλώσσας και μηχανική εκμάθηση για να συμμετάσχει σε συνομιλίες που μοιάζει με άνθρωπο και έχει βελτιωθεί τόσο με εποπτευόμενη όσο και με ενίσχυση τεχνικές εκμάθησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Information, ο Μασκ ζητά τη βοήθεια του Igor Babuschkin, πρώην υπαλλήλου της ερευνητικής ομάδας DeepMind της Google Alphabet, για να δημιουργήσει το δικό του chatbot AI. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Μασκ δημιουργεί ένα εργαστήριο για να εργαστεί στο έργο αυτό.

Ενώ ο Musk έχει επαινέσει το ChatGPT στο παρελθόν, πρόσφατα ήταν επικριτικός για το OpenAI και την πλατφόρμα του. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη για να «ξυπνήσει», κάτι που πιστεύει ότι είναι «θανατηφόρο». Ο Μασκ επέκρινε επίσης τις διασφαλίσεις του OpenAI, οι οποίες εμποδίζουν το ChatGPT να παράγει κείμενο που θα μπορούσε να είναι προσβλητικό για τους χρήστες.

Παρά τις επικρίσεις του, ο Μασκ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητές της. Έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι έρχεται η εποχή της τεχνητής γενικής νοημοσύνης και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τελικά την ανθρώπινη νοημοσύνη. Σε ένα πρόσφατο tweet, έγραψε ότι «AI+human vs AI+human είναι η επόμενη φάση, αλλά το ανθρώπινο μέρος θα μειωθεί σε συνάφεια με την πάροδο του χρόνου».

Άλλες εταιρείες εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη chatbots AI παρόμοιας με το ChatGPT. Για παράδειγμα, το SnapChat παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο chatbot AI που επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν για την ημέρα τους. Η Google αναμένεται επίσης να καταστήσει το AI “Bard” της διαθέσιμο στο κοινό σύντομα.