Η τεχνητή νοημοσύνη και STARTUP

Η Google, η Microsoft Corp. και η Baidu Inc. της Alphabet Inc. ανταγωνίζονται σκληρά για τη δημιουργία του πιο προηγμένου chatbot στον κόσμο. Ωστόσο, ήταν μια startup που πυροδότησε αυτή την παγκόσμια φρενίτιδα. Η OpenAI, η οποία τώρα γεμίζει με μετρητά χάρη σε μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, έδειξε ότι αυτή η στιγμή προσφέρει ευκαιρίες για τους μικρότερους παίκτες να πετύχουν.

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι να βρει τον καλύτερο τρόπο χρήσης της και οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν το πλεονέκτημα στο να μπορούν να πειραματίζονται πιο ελεύθερα. Ο ανταγωνιστής της Google στο ChatGPT, Bard, έχασε 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε μια νύχτα μετά από ένα λάθος κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας επίδειξης.

Οι επιχειρηματίες στην Κίνα και την Ινδία υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει να συνεργαστούν με νεοφυείς επιχειρήσεις για να κερδίσουν τον αγώνα. Το πρώτο έχει την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ και αποκλειστικές θήκες δεδομένων για να κάνει τα chatbot να ακούγονται έξυπνα, ενώ το δεύτερο έχει την ικανότητα να πειραματίζεται με τολμηρές και δυνητικά ανόητες ιδέες.

Η τεχνητή νοημοσύνη ισοπεδώνει τον αγωνιστικό χώρο μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και της μεγάλης τεχνολογίας στην Ασία

Μια ινδική startup, η Synth AI Labs Inc. που ιδρύθηκε από τον Urvin Soneta, χρησιμοποιεί λογισμικό για τη μεταγραφή και τη σύνοψη των ακουστικών συνομιλιών για εταιρικούς πελάτες. Η Soneta πιστεύει ότι οι μικρές εταιρείες μπορούν να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη θέση και δεν χρειάζεται να επιδιώξουν εξαρχής μια μεγάλη αγορά όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Pantheon Lab Ltd. με έδρα το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί το GPT-3 του OpenAI για να τροφοδοτήσει το προϊόν της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ivan Lau αναγνωρίζει ότι η Pantheon δεν διαθέτει τους πόρους για να εκπαιδεύσει τα γλωσσικά της μοντέλα και πρέπει να βασίζεται σε εταιρείες όπως η Meta Platforms Inc. για να ανοίξουν τις γλωσσικές βιβλιοθήκες τους. Σύμφωνα με τον Lau, οι μικρές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες παρέχουν τις πρώτες ύλες.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν πολλά για τα οποία οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να είναι αισιόδοξες. Οι πάροχοι cloud απολαμβάνουν ένα δυσανάλογο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Rathin Rawal, alum PwC και Kearney που επωάζει μια νέα startup τεχνητής νοημοσύνης στο Τορόντο. Ο Daniel Zhang, Διευθύνων Σύμβουλος της Alibaba Group Holding Ltd., συμφωνεί, δηλώνοντας ότι η εκθετική αύξηση της ζήτησης για υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Alibaba.

Η Silicon Valley είναι απίθανο να ξεπεράσει τη μοναδική πρόκληση της Κίνας. Οι κινεζικές εταιρείες δεν προσπαθούν μόνο να δημιουργήσουν έξυπνα chatbot, αλλά και αυτά που τηρούν τους αυστηρούς κανονισμούς λογοκρισίας της χώρας. Η Baidu ή η Tencent Holdings Ltd. είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να εφαρμόσουν κρατικές εντολές από κάθε νεοφερμένο.